Jangan tengok aje....tolong ler klik.....tq

i follow

Rabu, 29 Jun 2011

Tq....Mak Dara

Bukak-bukak blog sekali ada komen dari Mak Dara....heeeeee seronoknya...............terima kasih mak.....x sangka mak yang glamer nie sudi tinggalkan komen.......sayang u mak......


1 Teman setia:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...
terima kasih kerana sudi join segmen mak ni.. mak suka sgt tgk header bloh ni.. one big happy family... so sweet... =)

Blog Dan Aku



Buat pertama kalinya dalam dunia blog aku ...aku teringin pulak nak join segmen  Bicara Mak Dara ..sungguh aku x pernah pun terfikir nak join....tapi bila terbaca n3 sahabatku yang jauh dimata Balqis ..hehehe...hati pun tergherak sama nak sama2 memeriahkan......

Jom kita jawab soalan...

 
1) Apa nama blog anda
    ...:::::SwEet MuMmY:........

2) Kenapa anda memilih nama itu
      Sebab saya seorang ibu....

3) Tema warna blog anda
      Tiada tema....bergantung kepada mood ( buat masa ni
     warna oren kehijauan )

4) Dalam sehari berapa kali anda mengupdate entry di blog
      Ikut pada kesempatan waktu dan kelajuan talian serta
     yang penting kemunculan idea...

5) Isu atau topik yang selalu dimasukkan dalam blog anda
       Tengok pada mood dan biasanya hanyalah apa yang ada
      dalam hati dan rutin seharian

6) Kenangan manis/pahit selama anda berblog
       Manis : bila adalah juga yang sudi melawat blog saya
                     yang biasa-biasa aje nie.......dan dapat jumpa
                     kwn2 lama dan baru
       Pahit  : bila ada yang anggap kita nie suka menunjuk2
                     atau berlagak...walhal kita tulis adalah untuk
                     kenangan ......like diary......

7) Blogger Idola (kalau ada)
       Rasanya semualah...tapi yang utama blog
      ~kaudihatiku~ pencetus untuk berblog ....tq lia...

8) Target follower untuk blog anda
     Takde target kot......( sebab kalau ada yg sudi tu dah rasa
     syukur......heheheh..... )

9) Namakan satu benda yang paling anda suka yang terdapat dalam blog anda
     Suka sangat kat commen blogger widget dengan
     cbox...sebab boleh tau sapa yang rajin datang

10) kata kata ucapan untuk Blog anda
       Sayang sangat kat blog saya.....suka sangat nak simpan
       segala memori dalam blog saya.....semoga
       segala yang terpahat di blog saya akan menjadi buah
       tangan untuk anak-anak bila dorang dah tau dunia
       maya ini....hehheh
ok dah siap.....


Read more: bicaramakdara

Selasa, 28 Jun 2011

Impian Ibu

Tak tau nak cite camna tak tau nak habaq apa....tapi hati melonjak nak kesana.....teringin sesangat.......indahnya panorama......bilalah agaknya  dapat menjejakkan kaki ke sana....










CAMERON HIGHLAND.....
nantikanlah kehadiranku bersama keluarga...agar dapatku menghirup udara segarmu, menghayati keindahan alam ciptaan tuhan, dan dapatku mengembirakan hati anak2ku.....


 
**** Gambar-gambar ehsan daripada en.google.....

Isnin, 27 Jun 2011

Tranformers


29hb Jun nie filem baru akan ditayangkan.....lagi 2 hari nie..en.akmal udah sibuk mau ajak pi tengok wayang....faberet aku sebenonya tengok wayang nie tapi yg en.akmal nak tengok cite yang bukan faberet aku.....ingat lagi masa tahun 2007 masa filem tranformers nie kuar kami anak beranak pi pawagam.....en.akmal ngan anak2 je yg tengok...aku ala2 dalam alam mimpi gitu......ingat maleh nak ikut tapi dorang beria2 nak tengok layankan ajelah.....................



Ni nak pi tengok lagi filem yang terbaru nie........wallah......aku dah terpikioq dah....apa yang aku nak berangan kat dalam tu nanti...huhuhu............


nanti kalau jadi tengok aku cite lagilah yea....hahahaaa.........

p/s...Mr. and Mrs akmal sebenonya punyai citarasa yang berbeza tapi kami serasi...hehehehe mungkin kerana kami saling bertolak ansur....dia dan aku saling menghormati citarasa masing2....


Sedetik Lebih

Lirik Lagu Sedetik Lebih – Anuar Zain

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu



Khas buat ********* My Family***********


** istimewa juga buat mak abah, mak ayah dan semua adik beradik yang lain....love u all.....

Khamis, 23 Jun 2011

Jemputan

Dipagi yang syahdu ku terima sekeping kad undangan........


Daripada siapakah kad ini.....secara lahiriahnya kad ini kad rasmi..jeng..jeng..jeng.....dup dap dup dap....hehehehheehehhe.......

*
*
*
*
*


Kad yang berlatarbelakangkan bangunan baru JPNJ..nice....

Ouhhhhh..............




Lepas je baca sms en.akmal....tanye ada tak bajet untuk baju baru ke majlis tu nanti...heheheh.....
en.akmal jawab ..ok...RM150.00 sahaja tau......
Thank you , bie.....hehehehhe...

p/s ; bukan niat nak menunjuk2 tapi sekadar coretan untuk kenangan diri sendiri sahaja....mohon jangan disalahertikan...

Isnin, 20 Jun 2011

Hari Terbuka.....

Sabtu bersamaan 18 Jun 2011 adalah hari terbuka di SK Tasek Utara , sekolah anas n anis....pepagi lagi dah kuar ke sekolah sebab nak amik keputusan peperiksaan anak2.......memula sekali pegi kelas Anas....

Anas
- keputusan kurang memuaskan
- kurang perhatian dalam kelas
- masalah membaca

keputusannya : 23/30


 Cikgu Azizah kata, Anas kena banyak usaha lagi....InsyaAllah ibu dan ayah akan berusaha lebih dan memberi yang terbaik untuk Anas...mungkin sakit yang dialami Anas tahun lepas memberi kesan pada tahap pembelajarannya...

 
 Selesai jumpa guru kelas Anas, tiba masa pulak jumpa guru kelas Anis........sekurang2nya terubat juga kebimbangan terhadap Anas bila .....

Anis
- Antara murid yang cemerlang dalam kelas
- Rajin
- Banyak tanya
- Suka membaca
- Cepat dapat apa yang cikgu ajar
- Berani
- Aktif

Alhamdulillah.......Tahniah.....


Untuk anak-anak ibu., ibu ucapkan selamat berjaya ....semoga Allah memberikan kebaikan di dunia dan akhirat...............






 

Jumaat, 3 Jun 2011

TAHAJJUD CINTA

(Ulang) (2x)
Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
Lemas mencari tempat berpaut
Kirimkan aku kekuatan
Serta pedoman dikesesatan

Ku sunyi dalam gembira
Perih pedih tanggung derita
Sungguh aku bukan wali
Yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga..

wooo..ooo
waaa…haa

Terlalu lama aku mencuba
Terlalu banyak cinta yang ku damba
Tiada yang sempurna hanyalah fana
Tuhan.. ampuni hambaMu

aa….
hmmm….

woo.. Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga..

Ku rebah di dada malam
Memecah dendam yang lama diam
Ku tanggalkan baju dunia
Dakapku dengan selimut syurga

Ya Tuhanku hanya padaMu
Tempat mengadu segala rindu
Limpahiku rahmat kasihmu
Dalam Tahajjud Cinta bersujud




- Dato' Siti Nurhaliza -

Khamis, 2 Jun 2011

Nur Kasih The Movie VS Boling

Drama paling popular abad ini ialah NUR KASIH.....bila dijadikan filem memang hati nie bersemangat sangat nak tengok....first2 cite nie kuar ktaorg balik kampung......malam tu jugak pegi bandar Batu Pahat tapi tayangan kul 8.45 mlm dah penuh yang ada pukul 10.45 malam...En.Dzul kata malam sangatlah bu..kul brp nak balik kalau kat JB xper gak ni kat sini....len kali jelah kita tengok yer.....yela...yela....dah en.sponsor cakap gitu terpaksalah pn. isteri mengikut...........



Minggu lepas dek kerana nak sangat tengok citer nie ..hari Jumaat (27.05.2011) aku cuti..en.dzul janji nak ajak tengok wayang cingitu...........nak ke bandar JB malas takut jamm...so pegi jerlah kat Perling Mall..so sadis kat situ xde pulak tayang NUR KASIH.....dah mula muncung dah nie......
Oklah bu jom kita tengok kat Skudai Parade laks..............

Sampai jer Skudai Parade dalam hati macam dah rasa dah kat sini pun ntah2nya takde.....betul apa sangkaanku.....

MELEPAS  LAGI NAK TENGOK....
MUNGKIN AKU MEMANG TAKDE REZEKI NAK TENGOK CITE NIE...........

So nak dipendekkan citer..........aku pun pegilah

SINI

SINI

SINI

Pusat Boling Skudai Parade






Sesaje menghilangkan tension kan..............................seronok gak...............
Cuma gambar ibu baling bola boling je xde sebab xde sapa nak amik gambo ibu......

Keputusannya : Seri 1 Sama
Game 1 : En.Dzul Akmal ( menang )
Game 2 : Pn. Julia Akmal ( menang )

hahahahha......................

APAM GULA HANGUS

Semalam tetiba angin kerajinan aku datang bagai ribut taufan...hahhaha....tu yang terajin nak mencuba resepi APAM GULA HANGUS. Dah lama sebenonya nak mencuba tapi biasalah kan angin kemalasan aku biasanya yang selalu datang...so mood nak membuat kuih nie terkadang-kadang jer datang..............aku tengok kat dapur aku semua bahan ada....apalagi mulakanlah projek yer tak.......

Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir ( saya guna gula merah )
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan ( sebab aku guna gula merah so aku masukkan jer gula merah tu terus )
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
SUMBER : MY RESEPI


Dah siap semuanya mulakan pengukusan


Comel jer periuk pengukus aku nie....hehehhe......


Selepas 45 minit berlalu........





Inilah hasilnya..........cuma aku terlupa nak amik gambo selepas dibelah...............

Selepas nie biasalah proses pembersihan dapur lakss....hehehheeheh.....
tengoklah dapur aku nie bersepah macam orang buat bisnes apam ........heheheheh.............


Apalagi kawan2 cubalah....senang jer......
Cuma mungkin aku buat terkurang gula ( sebab guna gula merah ) lembut memang lembut tapi apam aku macam pahit sikit.........NAk CUBA  LAGI  LA........


Rabu, 1 Jun 2011

Nasi Ayam Penyet

Tetiba pulak rasa teringin nak makan Nasi Ayam Penyet ...tu yang balik keje jer dari opis terus ke kedai kat BBU cari bahan nak masak ayam penyet.......karang kalau balik umah dulu ada yang anak2 sibuk nak ikut dan defisit pulak si ibu ni kang.....kol suami mintak izin ke kedai, en.suami tanya gie ngan sapa...sorang jer bang....ok..hati2....heheheheh..sayang gak ngan isteri yer....

Abis jer shoping2 bahan terus balik umah, pegi umah Umi amik anak2.....sampai jer umah dorang kata kenapa ibu x ajak pegi kedai......huhuhu...taaakkkk payaaaahhhhhhh....macam2 nanti kamu orang nak....hahahahh.....ibu nieeeee......( tulah ayat yang anak2 aku suka cakap bila dorang kena marah atau kehendak dorang tak dipenuhi......).......

Pegi dapur...mulakan masakan untuk dinner malam nie......taraaaa....nielah hasilnya.......
.
.
.
.
.
.


Nie hidangan utama....AYAM PENYET...... gelap semacam jer kan....tapi sedapppppp..........

Ulam ( kacang panjang + kobis ) & Tempe & Tahu goreng


Sambal ( cili merah + cili api + ikan bilis )




Nie pulak Kerabu tomato.......saja jer wat tambahan....en.suami suka




NIELAH HIDANGAN LENGKAP DINNER SEMALAM.............


Nasi jer yang tak sempat nak snap.....hehhhee.....

Tabungan

heart

MY FAMILY

Dunia Blog Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."